• Meer dan 35 milj. magneten op voorraad
 • Veel positieve waarderingen

Ferriet magneten

Ferriet magneten zijn vanwege hun donkergrijze kleur eenvoudig te herkennen. In tegenstelling tot neodymium magneten hebben ze vanwege hun corrosievrije materiaal namelijk geen coating. In ons productassortiment vindt u ferriet magneten uit strontium-ferriet (SrFe), die alle een axiale magnetisering vertonen. Ferriet magneten staan ook bekend als hartferriet magneten, keramische magneten of keramische permanentmagneten. De voordelen van ferriet magneten in een oogopslag:
 • temperatuurbestendig van -40 °C tot 250 °C
 • roestvrij en daardoor ideaal voor buitengebruik
 • voordelig
Schijfmagneten ferriet
Tot 100 mm doorsnede
Blokmagneten ferriet
Tot 4,1 kg houdkracht
Ringmagneten ferriet
Tot 100/60 mm doorsnede

Eigenschappen van ferriet magneten

Het herkenningsteken van de ferriet magneten is hun typische zwarte kleur. Ferriet magneten kent man vooral van klassieke bordmagneten, die in scholen, kantoren en thuis zijn aan te treffen. Onbewerkte magneten van ferriet worden echter vanwege hun eigenschappen ook in de industrie ingezet, aangezien optimaal voor een verdere verwerking geschikt zijn. Ferriet magneten zijn tot 250 °C hittebestendig, terwijl neodymium magneten vanaf 80 °C permanent hun magnetisering verliezen. Het voordeel van magneten van ferriet is, dat de magneten onder extreme omstandigheden lang goed blijven en niet ontvankelijk zijn voor chemicaliën, logen en zouten. Daarop worden ferriet magneten op die punten ingezet, waar niet een hoge houdkracht van een magneet belangrijk is, maar vooral zijn duurzaamheid. Magneten van ferriet behoren tot de groep der permanente magneten.
Ferriet magneten zijn wereldwijd de meest geproduceerde magneten. Ze bestaan voor het grootste gedeelte uit keramische stoffen, waardoor de magneten van ferriet ook als keramische magneten bekend zijn. Aangezien hun productie zeer voordelig is worden keramische permanente magneten bij producten en toepassingen gebruikt, die een voordelige permanente magneet vereisen. Daar horen bijvoorbeeld luidsprekers, microfonen, speelgoed of bepaalde motoren, pompen en magnetische filters bij.

Wat is het verschil tussen weekmagnetische en hardmagnetische ferrieten?

Er bestaan twee soorten van ferriet, namelijk weekmagnetische ferrieten en hardmagnetische ferrieten. Het verschil ligt in de hoogte van de coërcitieve veldsterkte. Weekmagnetische ferrieten beschikken over een zo gering mogelijke coërcitieve veldsterkte, waarentegen hardmagnetische ferrieten een zo hoog mogelijke coërcitieve veldsterkte vertonen. Eenvoudiger uitgedrukt geeft dit kengetal aan, hoe goed een magneet zijn magnetische lading behoudt, wanneer hij aan een tegenwerkend magneetveld wordt blootgesteld. Hoe hoger dit getal is, hoe beter. Weekmagnetische ferrieten worden in de electrotechniek gebruikt, hardmagnetische ferrieten daarentegen bijvoorbeeld in luidsprekers of microfoons.

Het productieproces van ferriet magneten

De productie van ferriet magneten is een complex proces, de grondstoffen doorlopen daarbij veel stations. Zo functioneert het productieproces in eenvoudige woorden:
 1. De uitgangsproducten, daartoe horen ijzer-zuurstof verbindingen, zoals ijzer(III)oxide of hematiet, worden tot een heel fijn poeder vermalen.
 2. Dit fijngemalen poeder wordt bij de zogenaamde calcinatie tot 1000 °C verhit, daarna met water en een bindmiddel vermengd en gedroogd. Daardoor wordt de mengeling weer een poeder.
 3. Is het poeder droog, dan wordt het in de vorm van de magneet geperst. In dit stadium zijn de ruwdelen echter nog niet magnetisch.
 4. Daarna doorlopen de ferriet magneten een sinterproces. Bij het sinteren worden de stoffen van het samengeperste poeder door verhitting met elkaar verbonden of verdicht, wat de magneten compacter laat worden.
 5. Als volgende stap worden de ruwdelen geslepen en gepolijst.
 6. Tot slot worden de ferriet magneten nu gemagnetiseerd. Daaronder moet men zich het volgende voorstellen. Elk fijne korreltje van het poeder is op zich al magnetisch. Aangezien de magneetvelden van de korreltjes echter in willekeurige richtingen werken, kan het magneetveld van het ruwdeel niet worden geconcentreerd. Het doel van de magnetisering is daarom, dat de magnetische krachten van de metalen deeltjes tenslotte alle in dezelfde richting werken. Bij de magnetisering worden de magneetkrachten van de metalen deeltjes met behulp van een externe magneet in de zogenaamde voorkeursrichting gebracht. Gedetailleerde informatie over dit proces vindt u in onze Magnetisme van A-Z lijst onder magnetisering. De ferriet magneten in ons assortiment zijn anisotroop. Dat betekent, dat de magneten in een voorbestemde richting worden gemagnetiseerd. Meer over dit thema vindt u op onze FAQ-pagina over het thema Is deze magneet isotroop of anisotroop?.
 7. Opdat de magnetisering niet vervliegt, wordt deze processtap nog een keer herhaald.
 8. Nu zijn de ferriet magneten klaar voor verdere verwerking.

Nadere informatie

In onze Veelgestelde Vragen/FAQ vindt u nog meer getallen en feiten over ferrietmagneten. Verdere informatie over de eigenschappen van ferriet, zoals bijvoorbeeld zijn dichtheid of electrische weerstand vindt u in het gedeelte Materiaaleigenschappen van ferriet. Een uitvoerige vergelijking van de voor- en nadelen van ferriet magneten en neodymium magneten is hier te vinden: Moet ik een neodymium magneet of een ferriet magneet kopen?.

Ferriet magneten buitenshuis

De losse ferriet magneten zijn roestvast en dus ideaal voor het gebruik buitenshuis. Alleen de potten van de ferriet potmagneten in ons assortiment kunnen na verloop van tijd (vlieg-)roest oplopen, wat echter geen invloed op hun houdkracht heeft. In onze klantenprojecten vindt u interessante outdoor toepassingen van ferriet magneten.