• Meer dan 40 miljoen magneten op voorraad

Vragen en antwoorden over zelfklevende magneten

Inhoudsopgave

Op welke ondergronden blijven zelfklevende producten vastzitten?

Aanwijzingen voor alle zelfklevende producten
De lijm aan de achterkant van zelfklevende producten stelt hoge eisen aan de ondergrond, om zijn volledige hechting te kunnen bereiken. Bij een groot lijmproject adviseren wij u voorafgaande tests te doen, aangezien de oppervlaktegesteldheid de lijmprestatie sterk beïnvloedt.
 • De ondergrond moet stofvrij, schon en droog zijn. Het beste is het, hem vantevoren met een geschikt schoonmaakmiddel schoon te maken en te wachten tot het oppervlak weer droog is.
 • De lijm hecht alleen bij volledig contact met de ondergrond: Des te gladder, des te beter de werking. Vermijd u oneffen of ruwe oppervlakken.
 • Verwijdert u de beschermfolie pas direct voor het opplakken.
 • Raakt u na het verwijderen der beschermfolie zeker niet de lijmlaag aan.
 • Bepaalde kunststoffen zoals polypropyleen (PP), polyethyleen (PE) en poedergecoate oppervlakken zijn geen optimale ondergronden, aangezien de lijm bij belasting weer kan loslaten. Daarom zijn zorgvuldige tests voor het gebruik op grote schaal onvermijdelijk, om teleurstellingen te vermijden.
 • De kleefkracht van zelfklevende producten kunt u indien gewenst met behulp van UHU MAX REPAIR lijm verbeteren.
Tips voor zelfklevende neodymium magneten
De volgende ondergronden zijn bij zelfklevende neodymium magneten bijzonder geschikt gebleken:
 • ongecoat karton (grijs)
 • gecoat karton (weiß)
 • laserprinter papier
 • acrylglas (PMMA)
 • hout

Waar moet bij het vastdrukken en drogen van de lijm op worden gelet?

Na het aanbrengen van de producten moet de lijmlaag over de gehele lengte met een gewicht op de ondergrond worden vastgedrukt, opdat zich de beide oppervlakken goed met elkaar verbinden. Daarna moet de lijm 72 uur lang drogen om de best mogelijke lijmprestatie te bereiken. Pas daarna mag de lijmlaag worden belast.
De ideale droogtemperatuur ligt tussen 21 en 38°C. Temperaturen boven 80°C vernietigen de magnetisering van neodymium magneten en magneetband.
Hoe belangrijk het juiste aandrukken en de juiste droogtijd zijn, laat dit voorbeeld zien: De twee Magneettape ferriet 20 mm boven op de foto werden bij kamertemperatuur op schoongemaakt doorzichtig kunststof aangebracht, gedurende 72 uur vastgedrukt en met rust gelaten. Daardoor hechtten zich deze banden zeer gelijkmatig en vooral zeer sterk aan het kunststof.
De twee banden onderaan op de foto werden slechts kort op de kunststof gedrukt. Reeds na 24 uur waren luchtblazen (lichtgrijs) te zien, waardoor de hechting van deze banden zeer gering was. Na nog eens 24 uur had een van de banden zelfs zonder belasting van buitenaf geheel van de kunststof losgelaten.

Zijn zelfklevende producten geschikt voor buitengebruik?

Ook bij vakkundig gebruik kunnen de luchtvochtigheid en UV-straling de lijm van zelfklevende producten na verloop van tijd aantasten. .
 • Magneetband, magneetfolie: In de open lucht ein in vochtige omgevingen zoals bakdamer, sauna enz. kan men magneetband en -folie slechts beperkt gebruiken, omdat de lijm verweert. Wanneer u het desondanks proberen wilt, moet u de producten vermoedelijk van tijd tot tijd vervangen.
 • Zelfklevende neodymium magneten zijn voor gebruik in de open lucht in het algemeen niet geschikt, aangezien ze kunnen beginnen te roesten.

Waar moet men de opslag op letten?

Bewaart u zelfklevende producten bij normaal binnenklimaat. Vermijdt u te droge, te vochtige of zonnige plekken.

Hoe lang houdt de lijm?

Houdt u er voor de realisering van uw project rekening mee, dat de lijm van zelfklevende producten een begrenste houdbaarheid heeft. De houdbaarheid van de lijmlaag is als volgt:
De hierboven genoemde waardes zijn richtwaardes. De houdbaarheid van de lijm hangt af van factoren zoals luchtvochtigheid, omgevingstemperatuur, ondergrond, zonneinstraling enz. Onder optimale omstandigheden kan de lijm duidelijk langer houden.