Supereenvoudige motor met éen enkele wikkeling

Draad, magneet, batterij - en klaar is de motor
Auteur: Duijnstee, Rotterdam, Nederland
Maarten Duijnstee, natuurkundeleraar uit Rotterdam, stuurde ons een leerrijk experiment met een supereenvoudige elektromagnetische motor en schrijft daarover:
De motor met éen enkele wikkeling is een van mijn favoriete supermagneet-experimenten. Er hoeft niet te worden gesoldeerd en de rotor kan uit éen enkel stuk koperdraad worden gebogen. Hij kan daarom al door kinderen vanaf ca. 8 jaar worden gemaakt.

Materiaal

  • een schijfmagneet 15 x 8 mm Supermagneet
  • een normale AA-batterij
  • 30 cm koperdraad van 1 mm doorsnee voor de draadspoel
  • een kleine waterreservoir 1 cm hoog met water gevuld (naar keuze)
Tip: Als koperdraad kan men een normaal elektrisch snoer nemen, de isolatie verwijderen en de dan overblijvende koperen kern gebruiken.
De volledige gebogen wikkeling en de batterij met de magneet

Handleiding

1) Met het koperdraad allereerst het ringvormige gedeelte van de wikkeling vormen. Hiervoor het draad precies in het midden om de magneet buigen (anderhalve omwikkeling). Tijdens het buigen kan men ook de batterij als wikkelmal gebruiken. Dan echter opgepast: De draad moet uiteindelijk makkelijk om de iets grotere magneet passen, dus mag men niet te strak te wikkelen.
2) De rest van de draad in de hier getoonde vorm buigen. Tot slot het spitse uiteinde ombuigen, dat op de batterij wordt geplaatst.
Afmetingen van de kant-en-klare wikkeling: 6 cm hoog en 4,5 cm breed.
3) De magneet op de negatieve pool van de batterij plaatsen. Indien nodig, kan men in de positieve pool nog een klein putje slaan, zodat de naald van de wikkeling beter gecentreerd wordt.
Video
Het ringvormige deel moet zonder weerstand om de magneet kunnen draaien, maar hier toch mee in contact zijn om de stroomkring te sluiten.
Indien gewenst kan men het geheel, om het contact te waarborgen, in een klein, 1 cm diep waterbad plaatsen.

Natuurkundige achtergrond

De motor met éen enkele wikkeling is een aardig experiment om de zogenaamde Lorentzkracht te demonstreren. Deze kracht treedt op, wanneer zich een stroomgeleider in een magneetveld bevindt. De draairichting van de motor geeft bovendien uitsluitsel over de vraag, waar zich de noord- en zuidpool van de magneet bevinden.

De complete inhoud van deze pagina is auteursrechtelijk beschermd.
Zonder uitdrukkelijke toestemming mag de inhoud niet worden gekopieerd en ook niet ergens anders worden gebruikt.