Hor aanbrengen

Éen keer wat extra's doen - daarna is het monteren van een hor kinderspel
Auteur: Thomas Hennemann, Harsum, Duitsland
Elk jaar weer hetzelfde gedoe met die stomme horren voor de ramen! Iedereen gebruikt ze, maar het monteren en weghalen werkt op mijn zenuwen en dat kleverige klitteband op de kozijnen maakt me gek...
Eerste Hulp uit de bouwmarkt: Een stevig aluminium raam, dat op elke raamafmeting kan worden aangepast (niet echt goedkoop). Helaas: Ter bevestiging aan de ramen dienen absoluut vreselijke plastic clips, die de dichtingen beschadigen en het zaakje niet werkelijk vasthouden. Nog meer ellende!
Mijn idee: Uw steeds weer te gebruiken Supermagneten in te zetten, zodat de montage en demontage in het voorjaar en de herfst echt zo eenvoudig als mogelijk verlopen.
Dus heb ik in de bouwmarkt nog een standaard leverbare hor gekocht (in mijn geval van het merk Windhager). Wanneer de magneten aan de kozijnkant verzonken gemonteerd worden, storen ze niet bij het schoonmaken en bieden ook bij beperkte ruimte voldoende houdkracht!
Magneetschijf, boor en kubusmagneet.
Dan heeft men alleen nog maar 4 S-15-08-N magneetschijven voor het kozijn en 4 Q-15-15-08-N kubusmagneten voor het horraam nodig.
Bovendien heeft men voor het boren van verzonken gaten in het kozijn een 15 mm lange boor zonder spitse kop nodig, opdat men niet per ongeluk er doorheen boort.
Meet de dikte van het kozijn en boor de gaten dienovereenkomstig diep, in geen geval er kompleet doorheenboren! Bij mij hadden de magneten in raamkozijn en hor uiteindelijk 5 mm afstand t.o.v. elkaar.
Die S-15-08-N in de vier gaten steken (vallen nauwelijks op).
Met een stuk horafval de juiste polarisering en positionering van de kubusmagneten testen, zodat de magneten in het kozijn en in het horraam elkaar niet afstoten (dat zou er dan toch dom uitzien, als opeens een hoek krom naar voren zou staan ;-) ). Vervolgens de juiste grootte van het horraam bepalen en de raamonderdelen dienovereenkomstig afzagen.
In de beide uiteinden van de horizontale raamdelen wordt een stukje schuimstof (in dit geval sponsrubber) geschoven. Dit beperkt de bewegingsvrijheid van de vervolgens ingeschoven magneet, terwijl deze toch nog een beetje heen en weer kan bewegen.
De magneet erin schuiven. Deze moet een beetje beweeglijk blijven, zodat hij zichzelf bij het aanbrengen van het hor op precies de juiste plek kan positionieren. Horraam compleet in elkaar steken.
Hor aan het kozijn aanbrengen, men hoort hoe de magneten op hun plaats glijden en klikken: Klaar!
Een keer gebouwd, daarna nooit meer problemen bij de montage of demontage.
Wanneer mijn wederhelft beveelt: "De horren moeten worden opgehangen", dan zit ik vijf minuten later alweer in mijn ligstoel en rook een sigaretje :-).

De complete inhoud van deze pagina is auteursrechtelijk beschermd.
Zonder uitdrukkelijke toestemming mag de inhoud niet worden gekopieerd en ook niet ergens anders worden gebruikt.